Loading…

Tuomiokirkonkadun ruukkupuutarha

Vuoden 2018 syksyllä virisi Lisää kaupunkia Tampereelle -Facebook-ryhmässä ajatus yhteisöllisestä ruukkupuutarhasta. Innoittajana toimi Sorin aukio, jonka pelkistettyä ilmettä oli ryhmässä säännöllisin väliajoin tuskailtu.

Ajatus eteni, kun Urbaani Tampere ry:n Anniina Kärkkäinen huomasi alkamaisillaan olevan Tampereen pormestarin joukkorahoituskokeilun, joka mahdollistaisi puutarhan rahoituksen. Hankkeen todettiin olevan linjassa yhdistyksen tavoitteiden kanssa ja tuovan vaihtelua kaavahuomautuspitoiseen toimintaan.

Puutarha Tuomiokirkonkadulla toimisi myös kannanottona kaupungin vihersuunnittelun minimalistiseen linjaan, jossa kadunvarsien rehevät lehmukset korvataan kapeilla pylväsvaahteroilla, kukkaistutukset unohdetaan kokonaan ja nurmikot toteutetaan muovista.

Ennen kampanjaan ryhtymistä tunnusteltiin vielä kaupungin näkemystä asiaan ja saadun palautteen perusteella tulevan puutarhan suunniteltu sijainti vaihdettiin Sorin aukiosta Tuomiokirkonkaduksi.

Myös UT:n kesken oltiin tyytyväisiä muutokseen: keskeisemmällä sijainnilla puutarhasta olisi iloa suuremmalle joukolle. Lisäksi istutukset pääsisivät paremmin oikeuksiinsa rajatussa katutilassa laajaan aukioon verrattuna.

Ruukkupuutarha sijaitsee Tuomiokirkonkadulla, Verkatehtaankadun ja Hämeenkadun välisellä kävelykadulla.

Alustavaa suunnitelmaa ja budjettia laatiessa päätettiin käyttää ruukkuina mustista lavakauluksista koottuja istutuslaatikoita, sillä oikeat ruukut olisivat haukanneet rahoista liian suuren osan.

Huhtikuun alussa kasattiin Tuomiokirkonkadulle koeistutus mainostamaan käynnistettyä mesenaattikampanjaa. Mullan ja kasvien hankinta kuljetuksineen oli jo pelkkää malliruukkua varten yllättävän työlästä. Lopullista toteutusta varten laskettiin multaa tarvittavan yli kaksi kuutiota ja kasveja satamäärin.

Taimitarhojen kiertely, edullisimman multasäkin metsästys ja jättikokoisen vuokrapakettiauton etsintä meinasivat hivuttaa tunnelmaa stressin puolelle. Tässä vaiheessa apuun saatiin Tuomiokirkonkadulla sijaitseva kukkakauppa Pikkukilpi, joka otti kasvien hankinnan ja mullat vastuulleen. Istutustyö päätettiin hoitaa kaikille avoimilla talkoilla toukokuun viimeisenä sunnuntaina.

Istutustalkoiden yhteyteen suunniteltiin myös korttelijuhlaa, jossa trubaduuri soittaisi musiikkia, lähitalojen asukkaat pitäisivät vilttikirppiksiä, alueen kahvilat tarjoilisivat maistiaisia, liikkuva kirjasto kirjoja, Urbaani Tampere mehua ja kaupunkisuunnitteluviisauksia. Tämä ajateltiin tapahtuvaksi leppeässä keväisessä poutasäässä.

Istutuspäivän aamuna sääennuste näytti sadetta koko päivälle, puuskaista tuulta ja 8 asteen lämpötilaa. Liikkuva kirjasto peruutettiin suosiolla ja paikalle tilattu trubaduuri siirtyi lämpimiin sisätiloihin musisoimaan. Istutustalkoisiin ilmestyi kuitenkin ilahduttavasti väkeä.

Pikkukilpi toi paikalle kuorma-autolla siirtolavan, joka sisälsi multakuorman, lapioita ja kottikärryt sekä laatikoittain kukkia. Useampi tehokas työtunti tarvittiin, jotta mullat ja kukat saatiin paikoilleen. Ilman paikalle ilmestyneitä talkoolaisia homma olisi venynyt pitkälle iltaan. Mutta lopputulos oli lähes kaikkien mielestä hieno!

Nyt puutarha on ollut paikoillaan kuukauden. Ylläpitoa hoitaa vapaaehtoisista koostuva ryhmä, joka WhatsApp-ryhmässä koordinoi kasteluvuoroja ja keskustelee istutustusten tilasta.

Toistaiseksi kasvit ovat saaneet olla melko hyvin rauhassa ilkivallalta ja roskaamiselta. Muutama taimi on päätynyt tuntemattomien kotipuutarhurien matkaan ja yhden köynnöstuen yksi rima on mystisesti katkennut. Tähän mennessä suurin harmi on ollut yllättävä istutusten ympäröimään penkin vaihto-operaatio kaupungin toimesta ennen juhannusta.

Urbaani Tampere ry:ssä koemme ruukkupuutarhaprojektin onnistuneeksi! Mukavaa palautetta on kuulunut ohikulkijoilta ja lähialueen asukkailta. Myös kadun yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä.

Haluamme myös kiittää kaikkia mesenaattikampanjaan osallistuneita mesenaatteja, ilman teitä tätä hanketta ei olisi voitu toteuttaa!

Kiitos myös puutarhan rahoittamiseen osallistuneille yrityksille, Kalevan kellolle, Kultasepänliike Suokolle, Matka- ja nahkatavaralle ja Oluthuoneelle. Puutarhan toteuttamisessa suurena apuna olivat myös kukkakauppa Pikkukilpi ja karnevaalikauppa Metkunen.

Toivomme, että jatkossa kaupunki suhtautuu tukien kaupunkilaisten omatoimisiin viherhankkeisiin, joilla halutaan kohentaa omaa elinympäristöä. Ja että kaupunkilaiset rohkaistuvat tällaisia hankkeita tekemään!