Loading…

Yhteisöllinen ruukkupuutarha Tuomiokirkonkadulle

Urbaani Tampere haluaa toteuttaa yhteisöllisen ruukkupuutarhan Tampereen Tuomiokirkonkadun uudelle kävelykadulle. Käynnissä on mesenaattikampanja, jolla kerätään rahaa ruukkupuutarhan toteuttamiseksi.

Tampereen Tuomiokirkonkadulle, Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun välille, valmistui vuosi sitten kävelykatu, jonka tarkoituksena on ollut lisätä alueen viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä tehdä jalankulkijasta alueen kuningas. Tämä hanke on ollut lähellä Urbaani Tampere ry:n sydäntä ja olemme olleet iloisia, että kävelykatu vihdoin toteutui.

Kävelykatua on kuitenkin nykyisellään yleisesti pidetty epäviihtyisänä, mikä on huomioitu laajalti myös paikallismediassa. Kaupunkilaisten yleinen mielipide on, että katu kaipaa lisää vihreyttä. Myös laiton pysäköinti kävelykadulla on ongelma, joka on haitaksi sekä kauppiaille, kiinteistöjen huoltoajoja suorittaville henkilöille että varsinkin kävelykadun kulkijoille. Tämän vuoksi haluamme perustaa alueelle kesän 2019 ajaksi yhteisöllisesti toteutettavan ruukkupuutarhan kaikkien alueella liikkuvien iloksi. Ruukkupuutarha on lempeä keino kertoa, että kadun luonne on remontin myötä muuttunut.

Kävelykadulla on tällä hetkellä kolme pylväsvaahteraa joiden ympärille ruukkupuutarhaa lähdetään rakentamaan. Peruselementteinä on erilaisia kävelykatuympäristöön sopivia ruukkuja ja istutuslaatikoita. Kasvit koostuvat kaupunkielämää kestävistä koristekasveista, jotka valitaan kävelykadun valo-olosuhteiden mukaan. Ruukkupuutarha luo ympärilleen viihtyisää tilaa ja tuo katsottavaa sekä ohikulkijoiden että alueen asukkaiden ja toimijoiden iloksi. Tarkoitus on saada kaupunkilaiset kokemaan kaupunkitilaa omakseen – me voimme itse vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme on.

Nyt hankittava rahoitus käytetään ruukkujen, kukkien, kasvien ja oheistarvikkeiden hankintaan sekä ruukkupuutarhan ylläpitoon kesän ajan. Puutarhan suunnittelu toteutetaan kaupunkilaisten ideoiden pohjalta sosiaalisen median kampanjasivuilla sekä huhtikuussa toteutettavassa työpajassa. Istutus tehdään kaikille avoimissa talkoissa kampanja-ajan päätyttyä toukokuun lopussa (26.5.) ja puutarhaa ylläpidetään yhteisvoimin Urbaani Tampere ry:n johdolla kesän ajan.
Hankkeen takana oleva yhdistys Urbaani Tampere ry toivoo, että onnistuessaan hanke toimii esimerkkinä muille alueellisille ruukkupuutarhaprojekteille ympäri kaupunkia.

Lisätietoa projektin yhteisrahoitukseen osallistumisesta löydät sivustolta https://mesenaatti.me/campaign/?id=1167#single/view